Workstation vs Desktop PC vs Gaming PC [VIDEO]

workstation-sau-calculator-jocuri

Avand in vedere gama larga de produse existente in momentul acesta pe piata, ne vine destul de greu sa alegem intre un PC de gaming, un Desktop sau un Workstation. Cu toate acestea, tinand cont de cateva lucruri, dar si de ceea ce veti face pe un PC, veti putea lua alegerea cea mai buna.

Un desktop este alimentat de un procesor x86, el ruland pe un sistem de operare Windows Microsoft si fiind conectat la un monitor si la retea. O statie de lucru este utilizata in special de profesionisti precum sunt designerii, editorii, dar si orice persoana care doreste sa realizeze productii video. Un PC pentru jocuri este versiunea mai performanta al desktop-ului. El este folosit cu precadere pentru gaming, astfel incat performanta sa fie una cat mai mare.

Statiile de lucru / Workstation ies insa in evidenta datorita imbunatatirilor pe care le ofera utillizatorului. De exemplu, memoria de tip RAM ECC este un tip de memorie mai scump, dar care corecteaza eventualele greseli, inainte de a afecta computerul. Ea mai ofera si posibilitatea de a face un backup fisierelor, la nivelul sistemului de operare. Pentru a face un astfel de back-up, veti avea totusi nevoie de o unitate HDD, sau de una SSD secundara.

Garantia in cazul unui workstation sau workstation refurbished este una destul de mare. De obicei, garantia in cazul acestor statii de lucru este una care tine trei ani, dar chiar si mai mult de atat. Ea poate fi prelungita la o perioada mai lunga, in cazul in care va doriti acest lucru. Componentele unei statii de lucru sunt special realizate pentru un flux de lucru 24/7.

Printre diferentele cele mai remarcabile se numara CPU-ul. Intel Xeon este se pare procesorul cel mai des intalnit in cazul acestor statii de lucru. El vine echipat cu mai multe caracteristici, precum sunt prizele, memoria ECC, dar si mult mai multe nuclee, in cazul procesoarelor. Placa grafica este un alt motiv pentru care profesionsitii prefera statiile de lucru. Aceasta este una profesionala, ea oferind o fiabilitate crescuta. In acelasi timp, ea ofera si o performanta ridicata si un lucru este clar si anume ca aceasta performanta nu va putea fi obtinuta folosind cardurile grafice.

Cum ramane in schimb cu sistemul de operare? In cazul statiilor de lucru, nu va puteti baza pe un SO precum Windows 10 Home. Aceste statii folosesc asadar sisteme de operare profesionale. Veti putea astfel sa le folositi alaturi de Windows 10 Professional, dar si Windows 7 Professional. Aceste doua sisteme de operare sunt cel mai comune in cazul statiilor de lucru, profesionistii care le folosesc bucurandu-se de beneficiile pe care aceste sisteme le ofera.

Un alt lucru care difera intre aceste trei optiuni il reprezinta placa de baza. Unele statii de lucru ofera posibilitatea de a rula un procesor cu 16 sau mai multe sloturi de memorie disponibile. Se creaza astfel un spatiu mult mai mare pentru cardurile grafice, porturile LAN duble Fb, dar si Thunderbolt sau chiar porturi mai vechi, daca va doriti acest lucru.

Spread the love