Totul despre sindromul de tunel carpian

Sindromul de tunel carpian apare atunci cand nervul median este comprimat in timp ce trece prin tunelul carpian. Tunelul carpian reprezinta o deschidere in incheietura mainii, deschidere ce este formata din oasele carpiene de pe partea inferioara a incheieturii mainii si ligamentul carpian transvers peste partea superioara a incheieturii mainii. Tunelul nu este extensibil, iar ligamentul carpian transvers poate actiona ca o banda compresiva asupra nervului median.

Nervul median asigura functii senzoriale si motorii degetului mare, indexului si degetului mijlociu. Daca se comprima sau se irita, este posibil sa apara simptome de sindrom de tunel carpian.

​Ce cauzeaza sindromul de tunel carpian?

Majoritatea cazurilor de sindrom de tunel carpian nu au o cauza specifica. Exista insa cativa factori care pot contribui la aparitia acestei afectiuni, cum ar fi:

  • miscarile scurte, repetitive si frecvente ale mainilor (cum ar fi tastarea);

  • folosirea mainii pentru apucari repetitive (in diferite sporturi si in anumite activitati fizice);

  • bolile articulare sau osoase (de exemplu, artrita, osteoartrita sau artrita reumatoida);

  • modificarile hormonale sau metabolice (cum sunt cele din menopauza, sarcina sau dezechilibrul tiroidian);

  • modificarile nivelului de zahar din sange (adesea observate in cazul diabetului de tip 2);

  • anumite afectiuni sau leziuni ale incheieturii mainii (cum ar fi entorsa, luxatia, fractura sau inflamatia).

Un video cu tot ce trebuie sa stii despre acest Sindrom de tunel carpian poti vedea in video de mai jos:

​Principalele simptome ale sindromului de tunel carpian

Simptomele apar de obicei treptat, cu amorteala sau furnicaturi frecvente in degete, in special in degetul mare, degetul aratator si mijlociu. Unii pacienti spun ca degetele lor se simt umflate, chiar daca umflarea este putin evidenta sau chiar deloc. Simptomele apar adesea in timpul noptii, simtindu-se insa si la trezire. Pe masura ce semnele se inrautatesc, pacientii vor incepe sa simta furnicaturi si in timpul zilei, in special atunci cand fac anumite sarcini cum ar fi vorbitul la telefon, cititul unei carti sau a unui ziar sau sofatul. Exista, de asemenea, posibilitatea sa apara slabiciune in maini, ceea ce face dificila apucarea obiectelor sau efectuarea diferitelor sarcini manuale. In cazurile cronice si / sau netratate, muschii de la baza degetului mare se pot atrofia. Unele persoane cu sindrom de tunel carpian foarte sever nu pot face distinctia intre cald si rece la atingere.

​Cum se trateaza sindromul de tunel carpian?

Tratamentul pentru sindromul de tunel carpian ar trebui sa inceapa cat mai devreme posibil, sub indrumarea medicului specialist in chirurgia mainii. Cauzele adiacente, cum ar fi artrita sau diabetul, trebuie tratate mai intai.

Printre metodele de tratament recomandate pentru aceasta afectiune se numara:

  • purtarea unei atele;

  • medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul, aspirina si alte analgezice. Acestea pot usura pe termen scurt disconfortul, insa nu trateaza efectiv afectiunea;

  • corticosteroizii (pot fi injectati direct in incheietura mainii sau pot fi luati pe cale orala pentru a ameliora presiunea asupra nervului median la persoanele cu simptome usoare sau medii);

  • interventia chirurgicala (este singurul tratament eficient pentru sindromul de tunel carpian, eliminand definitiv compresia).

Citeste maim ult despre Sindromul de tunel carpian aici.

Spread the love