Tot ce ar trebui sa stii despre depozitarea in siguranta a anvelopelor

  • Home
  • AUTO
  • Tot ce ar trebui sa stii despre depozitarea in siguranta a anvelopelor

Inlocuirea anvelopelor de sezon nu este doar o indeplinire a unei obligatii legale, ci o masura de siguranta in trafic. Atunci cand ai doua seturi de anvelope, cate unul pentru fiecare sezon, o data la cateva luni te confrunti cu o problema: unde si cum le depozitezi? Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa prelungesti printr-o depozitare corecta durata de viata a unui set de anvelope 205 55 r16, ieftine si la indemana oricui.

Trebuie curatate inainte de depozitare

Primul pas pe care trebuie sa-l faci inainte de a depozita anvelopele este sa le cureti. O poti face la spalatorie, la vulcanizare sau acasa. Unele ateliere de vulcanizare auto au aparate speciale care curata rotile inainte de a fi depozitate. O poti face foarte usor si in garaj sau in parcarea din fata casei, cu apa calda si sapun. Curatarea anvelopelor te ajuta in primul rand sa le inspectezi in amanuntime pentru a evalua daca mai pot fi montate pe masina peste cateva luni. Adancimea benzii de rulare, semnele de imbatranire sau obiectele contondente infipte in cauciuc sunt mult mai vizibile pe o suprafata curata. De asemenea, praful si murdaria aplica o presiune superioara si grabesc procesul de imbatranire a anvelopei daca sunt lasate in astfel de conditii timp de cateva luni. Atentie, insa, la procesul de uscare! Inainte de a fi depozitate, asigura-te ca anvelopele proaspat spalate sunt perfect uscate. Asezarea lor umeda in depozit este la fel de periculoasa.

Presiune optima in roti

Presiunea rotilor este la fel de importanta nu doar in timpul mersului, ci si in perioada de depozitare. Verificarea periodica a presiunii rotii de rezerva este o masura pe care o aplici atat pentru asezarea ei in bune conditii, cat si pentru a te asigura ca atunci cand va fi nevoie sa o echipezi, anvelopa va rezista. Acelasi lucru este valabil si pentru rotile depozitate in extra-sezon. Daca fiecare set de anvelope are jante proprii, inainte de a le aseza la pastrare pe cele demontate trebuie sa completezi cu aer pana ajung la presiunea recomandata. Aceasta manevra va preveni deformarea cauciucurilor, atata timp cat sunt asezate corespunzator. Daca le umfli prea mult sau prea putin, jantele sau alte obiecte care le ating vor provoca deformari ale anvelopelor si o uzura peste masura.

Cu sau fara huse

In magazinele de profil exista huse speciale din plastic pentru depozitarea anvelopelor. Acestea imbraca roata de jur imprejur, prevenind patrunderea prafului, mizeriei sau impuritatilor. Sacul in care intra roata trebuie sa fie opac si inchis etans. Poti folosi chiar saci menajeri de exterior, de mari dimensiuni, preferabil cu banda de inchidere la gura. Inainte de-a sigila sacul, incearca sa scoti tot aerul, pentru a preveni deteriorarea compusilor de cauciuc din cauza umiditatii.

Asezarea anvelopelor fara jante

Anvelopele fara jante se depoziteaza in pozitie verticala, asa cum sunt echipate si pe masina. Nu trebuie stivuite, nici atarnate cu lanturi de tavan. Pentru a nu se uza peste masura in partea inferioara din cauza propriei greutati, periodic trebuie intoarse, astfel incat sarcina sa fie preluata uniform.

Asezarea anvelopelor cu jante

Anvelopele cu jante sunt mai putin pretentioase in ceea ce priveste asezarea. Achizitia de jante pentru fiecare set de roti este recomandata si din punct de vedere al depozitarii. Rotile cu jante pot fi asezate atat in picioare, in rastel, cat si stivuite sau suspendate de perete cu ajutorul unor lanturi.

 

De felul cum vor fi asezate si de conditiile in care vor sta timp de cateva luni va depinde starea in care le vei gasi cand le vei monta din nou pe masina. Hotelurile pentru anvelope iti asigura cele mai bune conditii de depozitare, insa trebuie sa platesti pentru acest serviciu. Daca alegi sa le depozitezi in regie proprie, trebuie sa dispui de un loc racoros, uscat si curat. Asezarea corespunzatoare se face fara greutati aplicate asupra lor si fara substante periculoase in incinta.

Spread the love