Sfaturi importante pentru mamici despre somnul bebelusilor

somnul-bebelusilor

Cat dorm bebelusii?

Durata somnului bebelusilor nu se poate defini in termeni absoluti, numarul de ore de somn variaza in functie de varsta celui mic. In primele doua luni de viata, in 24 de ore, bebelusii doar intre 16 si 18 ore, cu 3-4 episoade de somn, iar intre 2 si 12 luni, acestia dorm 12-16 ore.

Cum afecteaza lipsa somnului bebelusul?

Bebelusii se trezesc des si plang noaptea, acest lucru fiind unul normal. Parintii sunt luati prin surprindere despre programul care in aparenta pare destul de „haotic” de somn. Inainte de a vorbi despre aceste tulburari de somn, este bine sa stiti cateva lucruri despre modul in care dorm cei mici.

Ce semne arata un bebelus care are tulburari de somn?

Bebelusii trebuie sa sa adapteze la un alt mod de viata, fata de cel din viata intrauterina. Acest lucru se suprapune si cu o crestere foarte rapida a bebelusilor, ei crescand in greutate si in lungime. Imediat dupa ce primesc o cantitate redusa de lapte, acestia adorm, iar la o perioada de timp se trezesc si apoi adorm iarasi. Mai sunt si bebelusi care reusesc sa doarma leganat mai multe ore in timpul noptii. Bebelusii au un model fragmentat de somn-trezirre, el conectandu-se cu cel al alimentatiei.

Ce facem cand cel mic nu doarme suficient?

Copilul are ritmul sau de somn, acest ritm fiind legat si de ritmul de somn al parintilor. Pe cat posibil, in cazul in care cel mic se trezeste noaptea, cel mic trebuie linistit. Este bine si ca mama sa aiba ajutor, astfel incat si ea sa se poata odihni si sa nu apara depravarile de somn. Un altfel de ajutor pentru somnul si linistea bebelusului este o jucarie speciala numita carusel patut, acea jucaria care atarna deasupra patului bebelusului si ii distrage atentia, il linisteste cu ajutorul muzicutei si ii confera un somn linistit.

Se poate realiza o rutina a somnului?

Rutina de somn consistenta este una necesara, aceasta ajutandu-l pe cel mic sa doarma si sa-si dezvolte abilitatile de auto-reglare, dar si ritmul de somn-veghe. Pregatirea pentru somn trebuie sa inceapa cam la aceeasi ora in fiecare seara si sa se desfasoare la acelasi interval de timp. Activitatile desfasurate trebuie sa fie similare, astfel incat ele sa fie asociate cu debutul somnului. Toate aceste lucruri ii confera celui mic un sentiment de securitate, dar si de siguranta.

E bine sa adoarma la san?

Pe cat posibil este recomandat ca bebelusul sa primeasca lapte inainte de culcare, dar sa nu adoarma in timp ce primeste lapte. Laptele ar trebui sa fie la inceputul rutinei de somn, rutina incheiata cu baita.

 

Spread the love