Principalele moduri de introducere ale matcilor

Matci-Virgine

Introducerea matcilor este o arta pe care nu o stapanesc toti apicultorii, mai ales cei aflati la inceput de drum. Iar daca este vorba despre matci virgine atunci introducerea lor devine si mai dificila. Cu totii ne dorim sa avem o rata de succes cat mai buna atunci cand introducem noi matci in stup, insa acest lucru nu este posibil chiar mereu.

De-a lungul timpului au fost testate zeci de moduri de introducere ale matcilor si astfel au fost descoperite cateva metode care prezinta o rata de succes satisfacatoare. Desigur ca uneori chiar si acestea pot da gres, insa sansele sunt mult mai mici.

Despre metodele de introducere ale matcilor recomandate de catre iubitorii de albine de la Apis-Donau.ro vom discuta si noi in acest articol.

Iata care sunt modurile de introducere ale matcilor pe care ar trebui sa le incerci si care s-ar putea sa iti aduca un plus de satisfactie:

Sfaturi pentru introducerea matcilor

Daca ai ales sa achizitionezi o matca virgina de pe internet, atunci aceasta este probabil sa vina intr-o cusca speciala. Ei bine, aceasta cusca va avea o parte ventilata, iar acolo ar trebui pusa cate o picatura de apa din cand in cand. Astfel, albinele insotitoare se vor hidratata iar serbetul va fi dizolvat cu mai multa usurinta.

Foarte important este ca din colonie sa fie scoase matca dar si botcile. In caz contrar, sansele ca noua matca sa fie respinsa sunt foarte mari. Conform literaturii de specialitate, se recomanda ca matca si botcile sa fie scoase din colonie cu minim 24 de ore inainte de introducerea noii matci.

Apis Donau garanteaza un procentaj de acceptare de peste 95% in cazul in care orfanizarea se face cu  minim 8 zile inainte de introducerea matcii iar botcile de salvare sunt rupte periodic. Prin aceasta interventie, albinele nu vor mai putea construi noi botci, iar noua matca va fi foarte bine primita, fiind considerata o solutie salvatoare.

Cutia in care este matca va fi introdusa chiar intre spetezele din partea de sus ale ramelor care contin puiet, iar in acelasi timp se va rupe capacul de plastic astfel incat albinele sa poata consuma serbetul, moment in care matca va fi eliberat. Trebuie precizat faptul ca acest procedeu poate fi unul mai indelungat, de pana la cateva zile.

Trebuie doar sa te asiguri ca locul in care va fi eliberata matca nu este blocat.

Cum stii daca matca a fost acceptata sau nu?

Asa cum precizam, procedeul de eliberare a matcii poate dura pana la 4-5 zile. In tot acest timp se recomanda sa nu intervii in cadrul stupului pentru a nu provoca deranj. De aceea, verificarea o vei face abia dupa perioada de timp mai sus mentionata.

Vei sti faptul ca matca a fost acceptata atunci cand o vei gasi, iar daca nu o gasesti, nu ar trebui sa fii dezamagit. Chiar si simpla prezenta a pontei ne poate indica faptul ca matca a fost acceptata cu succes.

preparare zeama bordeleza

Pentru a achizitiona matci virgine de calitate, iti recomandam sa accesezi www.apis-donau.ro!

gradinita sector 3

Spread the love