Obiceiuri la masă în China: 4 reguli ale asiaticilor

Pe lângă latura funcțională, în orice cultură, masa are și o latură ritualică. Este un prilej de socializare așa că, de-a lungul timpului, au apărut convenții care să asigure confortul fizic și social al comesenilor. Fie că le numim reguli de etichetă sau maniere, acestea au rolul de a facilita interacțiunea și de a face din actul de a mânca alături de ceilalți o experiență plăcută. În cultura chineză, există o mulțime de reguli de conduită la masă, care sunt, de altfel, respectate cu grijă. Unele dintre ele sunt comune cu ale noastre, dar, altele diferă semnificativ. Dacă plănuiești o vacanță în uriașul stat asiatic sau urmează să iei masa cu parteneri de afaceri chinezi, este bine să știi cum să te comporți, pentru ca persoanele alături de care mănânci să se simtă respectate.

1. Respectă gazda și invitatul de onoare

Punctualitatea este foarte prețuită de chinezi, de aceea, trebuie să te asiguri că ajungi la timp când ești invitat la cineva acasă. Invitatul aduce, întotdeauna, un dar gazdei, însă, acesta nu trebuie împachetat în hârtie albă, pentru că aceasta este culoarea morții, în cultura chineză. Dacă la masă participă și persoane necunoscute, trebuie să te prezinți sau să aștepți ca gazda să te prezinte înainte de a te așeza. Nu sta oriunde, ci acolo unde îți indică gazda, pentru că, în cultura chineză, simbolistica așezării este importantă. Invitatul de onoare stă cu fața spre est sau spre intrare. Acesta este primul care se așază și care mănâncă. Ceilalți meseni nu iau loc și nu încep să mănânce înaintea lui.

2.Arată grijă față de confortul celorlalți

Pentru chinezi, este important ca la masă să arăți respect celorlalți, în special bătrânilor. Dacă ai ocazia să le pui ceai în ceașcă sau să le umpli bolul cu orez, fă-o și vei fi respectat. Dacă ei fac asta pentru tine, nu uita să le mulțumești. Mănâncă, întotdeauna, de pe platourile din fața ta și nu te întinde peste masă. Mesele rotative, populare în China, facilitează accesul la preparate, însă, când acestea nu există, se recomandă să rogi pe cineva să-ți înmâneze vasul cu mâncare. De asemenea, se consideră ofensator să răscolești cu bețișoarele pe platou. La fel ca în cultura noastră, nu este politicos să te uiți la televizor, pe telefon ori să nu acorzi atenție celorlalți meseni.  

3.Folosește corect bețele și castronul

Invitații nu trebuie să mănânce direct cu mâna, ci, doar cu bețișoarele. Acestea trebuie lăsate lângă farfurie, când nu se folosesc. Atenție! Nu le îndrepta spre cineva și nici nu le agita prin aer în timp ce gesticulezi! Este ofensator. De asemenea, bețele nu se înfig în mâncare, pentru a nu aminti de ritualul funerar care presupune acest gest pe un altar dedicat strămoșilor. 

Castronul cu mâncare se ține cu degetul mare pe buza acestuia, celelalte degete având rolul de a susține fundul. Spre deosebire de Occident, în China este nepoliticos să ții vasul pe masă. Acesta se ține ridicat în dreptul gurii, ceea facilitează și consumul cu bețișoarele.

4.Arată eleganță

Este lipsit de eleganță să înfuleci, să scapi bucăți de hrană din bețișoare sau să plescăi. Dacă în cultura europeană a lăsa mâncare în farfurie este nepoliticos, în cea chineză este invers. Cel care mănâncă tot indică gazdei că nu a făcut destulă mâncare, iar acesta  va continua să îi umple farfuria, pentru a-i demonstra contrariul.

Obiceiurile la masă în China sunt complexe, însă, este bine să le cunoști pentru a fi pregătit în caz că ai ocazia să iei masa cu locuitori ai aceste țări. Poți exersa mâncatul cu bețișoarele și acasă, preparatele chinezești fiind obișnuite acum și în România. Poți comanda mâncare chinezească dacă vin prietenii la tine sau când petreci o seară alături de familie, de exemplu.

Spread the love