Liga Campionilor – cea mai urmărită competiție sportivă

champions-league

Liga Campionilor UEFA, numită UEFA Champions League, este cea mai importată competiție sportivă din fotbal din Europa. A fost fondată în 1955 și încă de atunci se bucură de un adevărat succes. Cea mai de succes formație din istoria competiției este Real Madrid, aceasta bucurându-se de câștigarea trofeului de treisprezece ori.

Numită inițial Cupa Campionilor Europeni, aceasta a început în 1955 cu un format simplu. Competiția consta la acel moment într-un format de fază eliminatorie cu echipe care disputau două meciuri tur-retur, iar echipa care obținea un scor per total mai mare se clasifica în următoarea etapă a competiției. La această competiție puteau participa doar echipele care câștigau titluri de campioane în ligile naționale și echipei care deținea cupa la acel moment.

Numele competiției a fost schimbat în anii 1992 și inclusiv sistemul de desfășurare al partidelor. În acest moment competiția se desfășoară în trei tururi de calificare, o fază de competiție în formatul grupelor în care echipele joacă un meci acasă și unul în deplasare, după acestea jucându-se patru tururi eliminatorii finale. Finala se dispută într-o singură partidă, nemaifiind nevoie de meciuri tur-retur.

Dacă vorbim despre aportul fotbalului românesc la UEFA Champions League, acesta se bucură și el de câteva realizări. Prima echipă din estul Europei care a reușit să obțină titlul de campioană a Cupei Campionilor Europei a fost FCSB în anul 1986. FCSB a jucat în finală contra FC Barcelona și a învins-o pe aceasta cu scorul de 2 la 0. Tot atunci, portarul FCSB, Helmuth Duckadam a reușit să apere poarta Stelei la 4 penalty-uri consecutive intrând astfel în cartea recordurilor. Mai apoi, FCSB a mai ajuns în finala Champions League în anul 1989, iar atunci a fost învinsă de către AC Milan cu scorul de 4 la 0. Tot FCSB a reușit să se califice în semifinale în 1988, dar atunci a fost eliminată de către Benfica Lisabona.

O altă performanță notabilă a fost obținută de către Dinamo în cadrul UEFA Champions League în anul 1984, atunci când a ajuns în semifinale și a pierdut în fața Liverpool.

Cu alte cuvinte, fie că ești pasionat doar de fotbalul românesc sau ai echipe favorite Europene, UEFA Championes League este o competiție foarte palpitantă în care nu vei avea vreun moment de plictiseală. De asemenea, poți urmări toate transmisiunile live pe internet prin intermediul caselor de pariuri online care pun la dispoziție toate meciurile competiției gratuit pe platforma online și poți plasa ponturi Liga Campionilor de la cei mai apreciati tipseri ai site-ului Biletu-Zilei.com

Spread the love