Instalarea unei centrale Liepsnele

centrală-pe-lemne-Liepsnele

Centralele Liepsnele au câștigat foarte mult teren în ultima vreme tocmai grație cazanelor de înaltă calitate oferite. Importate din Lituania, cu Certificat European, cazanele Liepsnele au adus ceva nou pentru români, principiul de ardere tip lumânare, care le oferă o autonomie de până la 30 de ore cu o încărcătură completă cu lemn și 5 zile cu o încărcătură completă de cărbune.

Arderea de tip lumânare presupune ca lemnele să fie arse treptat, pe rând, la fel cum arde și o lumânare. Aceste centrale sunt și foarte ușor de folosit de către clienți, nu necesită să fie curățate prea des și au o garanție de funcționare impecabilă de până la 25 de ani.

Dacă ați trecut deja de primul pas și ați ales cele mai bune cazane pe cărbuni de la Liepsnele, atunci mai rămâne doar a doua parte și anume instalarea.

În primul rând, trebuie precizat faptul că instalarea unei astfel de centrale trebuie făcută neapărat de un profesionist. Încercați să găsiți un instalator priceput care să ducă cu bine treaba la bun sfârșit.

 

Există două reguli de bază pentru montajul cazanelor Liepsnele

  1. Apa caldă trebuie să circule într-o singură direcție

Cazanele oferite de Liepsnele sunt destul de înalte și locul de ardere se schimbă în timpul funcționării ( focul arde de sus în jos). Apa caldă ar trebui să circule într-o singură direcție și nu trebuie să depășească următoarele valori:

– maxim 250 l/h pentru centralele de 10 kW

– maxim 600 l/h pentru centralele de 20 kW

– maxim 1000 l/h pentru centralele de 40 kW

  1. Puterea pompei de recirculare

Și aceasta diferă în funcție de puterea cazanului, astfel încât:

– la un cazan de 10 kW pompa de recirculare trebuie să fie alimentată cu 25-60 W

– la un cazan de 20 kW pompa de recirculare trebuie să fie alimentată cu 40-80 W

– la un cazan de 40 kW pompa de recirculare trebuie să fie alimentată cu 50-100 W

Ce alte detalii esențiale mai trebuie să știm la instalarea unei centrale Liepsnele?

Un alt detaliu important ce nu ar trebui trecut cu vederea atunci când montăm o centrală Liepsnele este vana cu 3 căi mecanică. Aceasta este neapărat necesară, trebuie să fie montată pe tur iar în partea de jos se va conecta cu returul.

Un lucru esențial cânt vine vorba de o centrală termică, este și monitorizarea temperaturii. Astfel, pentru a monitoriza temperatura pe care o trimitem în radiatoare, după ce am montat vana cu 3 căi trebuie să montăm și un termometru.

Supapa cu care vine dotată centrala este de 1,5 bar, iar presiunea la rece în centrală trebuie să fie de 1 bar.

Pentru a automatiza pompa, se pot folosi și termostate de imersie. În acest mod, atunci cânt temperatura apei scade sub 35 de grade, acestea se vor opri.  Pentru a automatiza ventilatorul se folosește un alt termostat astfel încât acesta să pornească pentru a crea tiraj forțat în momentul în care temperatura apei scade sub 60 de grade.

Trebuie să vă asigurați că instalatorul cunoaște toate aceste detalii în momentul î

n care instalează centrala și astfel puteți fi siguri că nu va exista nicio defecțiune și că aceasta va funcționa exact cum trebuie!