Impresionează-i mereu pe cei din jurul tău – e o datorie omenească

  • Home
  • ACTUALITATE
  • Impresionează-i mereu pe cei din jurul tău – e o datorie omenească

Impresionează-i mereu pe cei din jurul tău – e o datorie omenească

Cunoaștem cu toții că poporul nostru are o agendă încărcată cu diverse ocazii: evenimente private și publice, sărbători internaționale, religioase și familiale. Șirul ar putea continua cu diverse petreceri private, la care nu pot să lipsească – cadourile. Acele ,,atenții” mici sau mari ca dimensiune pot fi dăruite din respect pentru o persoană, pentru ai face o plăcere sau o amintire plăcută pentru o viață. A ști să oferi mici daruri și să o faci cu discreție este un semn de noblețe sufletească.

Oferim pentru că asta ne dorim, dar și pentru că tradiția ne obligă. Mai mult, suntem supuși la o triplă obligație, dezvăluie etnologul Marcel Mauss: obligația de a oferi, de a primi și de a oferi, la rândul nostru, un cadou pentru cadoul primit. Altfel, relațiile interumane s-ar putea rupe.

O facem conștient sau incoștient, rămâne să se expună psihologii, dar este bine știut că oamenii nu ratează ocazia să se felicite reciproc. Se poate oferi orice, de la un deschizător de conserve până la o mașină de lux. Prețul, mărimea cadoului nu contează, ci sa fie date din suflet și dezinteresat.

Unul dintre cele mai solicitate cadouri sunt buchetele de flori. Aceste compoziții florale constituie ,, un mănunchi de culori și arome“, aducător de speranță, lumină și căldură, oferă simpatie, liniște și sunt o parte integrantă a ceremoniilor vieții. Fie că optăm pentru buchete de 1 martie, 8 martie, Paște, zi de naștere sau orice altă sărbătoare trebuie să ținem cont ca acestea să fie într-o stare bună, să aducă multă fericire și să fie pe placul persoanei care le va primi.

Azi, când trăim într-o eră a inovațiilor și a imaginațiilor, găsim flori sub diferite forme și combinații: coșuri, cutii, cărți, triciclete și diferite jardiniere. Le dăruim personal sau apelăm la servicii de livrare, este alegerea fiecăruia. Totul este pus la dispoziție pentru a transmite o doză de energie spirituală și bună dispoziție. Florile sunt cele care ne bucură ochii cu prezența lor. Nu ne rămâne decât să le admirăm, să le savurăm aromele, să ne bucurăm de prezența lor – protejându-le, iubindu-le. Sunt mici creaturi ale lui Dumnezeu care au nevoie de ocrotire în schimbul frumuseței lor. Nu ne costă nimic dacă suntem cu ele mai prudenți și avem grijă de continuitatea lor, aceasta este principalul.

În ceea ce privește dăruirea florilor, există câteva superstiții, specifice poporului nostru:

  1. La noi în țară există obiceiul de a oferi flori în număr impar. Se spune că cea care le primește completează buchetul.

  2. La ceremonii funebre se dau flori în număr par.

  3.  Nu se duc flori bărbaților decât dacă sunt la spital.

  4. Nu se dăruiesc flori de culoare galbenă, ele presupun despărțire etc.

De pe timpuri, gestul de a oferi flori este considerat unul dintre cele mai nobile. Fă-i pe cei dragi să simtă dragostea, atenția, afecțiunea proprie. Surprinde-i plăcut cu orice ocazie și în orice împrejurare. Demonstrează-le că sunteți aproape mereu. Indiferent de cadou, o jucărie sau o floare, principalul rămâne, totuși, intenția și gestul cu care îl dăruiți.

Spread the love
Tags: