Importanta DEX-ului in viata ta

In trecut era o concurenta dura in materie de dictionar explicativ sau prescurtat dex, deoarece oamenii si-l procurau cu greu si asteptau luni in sir sa fie publicat pe piata. Insa un om cu o biblioteca ingrijita nu putea sa nu aiba in casa si un dex. De ce avea nevoie lumea de dex? Gasesti raspunsul chiar in prefata DEX 1975, unde scrie ca dictionarul este indicat „tuturor celor care, folosind in mod curent limba romana, au nevoie de informatii si lamuriri noi in legatura cu vocabularul romanesc actual”. In ziua de azi, avem tot felul de mijloace de informare, dar nici una nu este mai sigura decat dictionarul explicativ al limbii romane.

De ce este necesar sa ai un dictionar explicativ al limbii romane in bibioteca atata timp cat exista si cel online?

Cautand in dex, poti retine mult mai mult din informatie si totodata este necesar sa cunosti cat mai multe cuvinte noi care iti pot fi de folos in diferite circumstante. Ar fi perfect daca s-ar invata o serie de cuvinte din dex in fiecare zi! DEX-ul este un univers al cuvintelor, acesta continand peste 67.000 de cuvinte.

DEX-ul, sare in ajutorul tau oriunde si oricand!

De multe ori un cuvant are mai multe intelesuri. Este posibil sa nu le cunosti pe toate si citind o fraza sa nu o intelegi pe deplin tocmai din cauza ca nu cunoasti un anume inteles al unui singur cuvant. Ba mai rau chiar, poti intelege exact pe dos o intreaga fraza din cauza unui singur cuvant inteles gresit. Iata deci si un al doilea motiv pentru care DEX-ul nu trebuie sa ne lipseasca.

Rolul dictionarului in viata unui copil

Daca esti parinte ai vrea sa stii sa ii explici copilului cand te intreaba ce semnifica un cuvant. Fara indoiala, poate ca nu vei sti intotdeauna raspunsul, insa gandeste-te ca cei mici pun cele mai grele intrebari. Si in cazul in care nu stii nici tu explicatia unui cuvant, puteti cauta impreuna in dictionarul explicativ al limbii romane si astfel il vei obisnui si pe el sa caute singur pe viitor, cand va creste mai mare.

Nu stiu care este cea mai vanduta carte din Romania, desi cred ca statistici exista, insa stiu care este cea mai importanta. Un sfat pretios afirma ca orice carte se citeste cu un dictionar explicativ alaturi. Care dictonar? Dictionarul Explicativ al Limbii Romane, desigur.

 

Spread the love
Tags: