Despre Sauvignon Blanc

Despre Sauvignon Blanc

 

Când vine vorba de vinuri albe, alături de opțiuni precum Chardonnay sau Riesling, Sauvignon Blanc este cu siguranță o categorie care merită încercată.

Fiind o sursă pentru una dintre cele mai populare varietăți de vin alb, atât în Europa cât și în lume, Sauvignon Blanc este un soi de strugure originar din regiunea Bordeaux. Spre deosebire de Chardonnay, viticultorii din regiune au folosit acest strugure ca amestec cu alte soiuri, rezultatele fiind de obicei vinuri dulci, aromate precum Sauternes.

Ca și soi de sine stătător, Sauvignon Blanc și-a găsit popularitatea la nivel mondial datorită vinurilor obținute în Noua Zeelandă (redenumite Sancerre). Climatul local este foarte potrivit pentru acest tip de strugure care crește mult mai bine în regiunile calde.

Ca orice alt soi de strugure, vinurile obținute diferă în funcție de regiune. Un Sauvignon Blanc din Bordeaux este diferit de unul din Noua Zeelandă sau California.

 

 

Feluri de mâncare potrivite

 

Indiferent de originea sa ca zonă, Sauvignon Blanc este cel mai des asociat cu mâncărurile din pește și fructe de mare. Aromele sale nu sunt suficient de agresive încât să domine gustul unui astfel de meniu. Deasemenea, un Sauvignon Blanc se potrivește la salatele proaspete de legume sau la mâncărurile cu carne de pui, mai ales cele cu sosuri bazate pe unt sau smântână. În general pentru mâncărurile la care se recomandă vinul alb, Sauvignon Blanc este o alegere fără riscuri. Cu toate acestea, recomandat este să cereți recomandarea sommelier-ului sau să căutați online detalii despre varianta pe care urmează să o alegeți. Aproape toate Sauvignon Blanc sunt vinuri seci deși puteți găsi și sortimente demiseci, mai ales  dacă optați pentru un vin din California sau Noua Zeelandă.

Sauvignon Blanc în România

 

Există nenumărate varietăți de Sauvignon Blanc disponibile în țara noastră iar producătorii locali oferă o gamă variată de vinuri autohtone din acest tip de strugure. Așa cum am menționat înainte, Sauvignon-ul preferă regiunile mai calde, cu mult soare iar din acest punct de vedere cea mai potrivită regiune din țara noastră este Dobrogea. Marea majoritate a cramelor din zonă sunt producătoare de Sauvignon Blanc. Asta nu înseamnă că trebuie să vă deplasați până acolo. Magazine online precum Crama Histria oferă varietăți multiple, Dobrogea fiind renumită pentru podgoriile sale și pentru calitatea vinurilor din regiune. Alături de Chardonnay, Sauvignon Blanc este una dintre cele mai bune opțiuni pe care le-ați putea alege atunci când aveți nevoie de un pahar de vin care să se potrivească unui preparat din pui sau pește. Fiind una dintre cele mai cunoscute și răspândite varietăți din lume, este imposibil să nu găsiți un Sauvignon Blanc care să vă placă. Nu vă rămâne decât să încercați cât mai multe.