Defectiunile tahografelor si remedierea lor

service-tahografe

La fel ca orice alt aparat electronic, si tahografele se pot defecta uneori, iar cand acest lucru se intampla, este absolut necesara vizita la un service tahografe. Asta deoarece normele legislative sunt destul de clare in ceea ce priveste reparatiile unui tahograf, care ar trebui efectuate doar intr-un service autorizat. In caz contrar, pot fi date sanctiuni destul de mari.

Soferii de camion traiesc zi de zi alaturi de tahograful lor, iar fara acesta nu este nimic posibil, mai ales daca luam in calcul sanctiunile mari. Se intampla uneori insa ca tahograful sa prezinte diferite erori sau defectiuni care nu permit o functionare corecta a aparatului, drept urmare trebuie sa iei masurile necesare pentru a rezolva problemele aparute intr-un timp cat mai scurt.

Rare sunt momentele cand aparatul tahograf prezinta erori, insa exista si posbilitatea ca acestea sa apara atunci cand ti-e lumea mai, drept urmare trebuie sa fii pregatit si pentru astfel de momente. Regulamentul stabilit de catre Parlamentul European in data de 4 februarie 2014 spune ca atunci cand apar defectiuni la aparatele tahograf, compania de transport trebuie sa se ocupe de rezolvarea acestora. Asa cum spuneam si in introducere, orice reparatie trebuie facuta doar in service-urile autorizate.

Tot legislatia prevede un termen de maxim 7 zile pentru reparatia tahografului care prezinta defectiuni. Exista insa multe dileme in ceea ce priveste momentul cand incepe acest termen. De multe ori, soferul poate constata mult mai tarziu defectiunea.

verificare-tahografe-bucuresti

Erori ascunse de catre aparatul tahograf

Tahografele pot prezenta erori precum neinregistrarea datelor iar senzorii se pot si ei defecta, cauza care duce la aparitia diferitelor erori. Atunci cand apare un mesaj de eroare si apesi „ok” sau „enter”, este posibil ca eroarea sa dispara de pe ecran, insa defectiunea nu va fi rezolvata.

O inspectie ar putea detecta toate erorile aparute si ignorate, ceea ce ar putea duce desigur la sanctiuni.

Ce faci atunci tahograful se defecteaza in timpul unei curse?

Daca tahograful prezinta defectiuni atunci cand masina este la sediu, atunci responsabilitatea revine companiei iar tu ca sofer scapi de orice grija. Atunci insa cand tahograful se defecteaza in timpul unei curse situatia este putin mai delicata.

In situatia aceasta, defectiunea trebuie remediata respectand acelasi termen de maxim 7 de zile de la momentul cand a fost descoperita defectiunea. In cazul in care poti efectua cursa si sa te intorci la sediu in timp util, poti face acest lucru, insa daca timpul nu este suficient, va trebui sa cauti cel mai apropiat service care sa aiba autorizatie de service tahografe.

Daca ai decis sa continui cursa, atunci iti revine responsabilitatea de a nota toate datele tale de identificare dar si informatii despre problema semnalata.

Problemele tahografelor digitale

Chiar daca tahografele digitale sunt aparate noi, mult mai performante si mai putin predispuse la defectiuni, chiar si acestea mai pot prezenta diferite probleme tehnice.

De cele mai multe ori apar erori cauzate de senzorul de miscare sau de deteriorarea datelor.

Este foarte important de specificat ca atunci cand tahograful nu functioneaza corect conducatorul auto trebuie sa noteze manual informatiile despre cursa efectuata si sa respecte in continuare legislatia.

Spread the love