Curățarea lentilelor de contact – sfaturi pentru purtători

  • Home
  • DIVERSE
  • Curățarea lentilelor de contact – sfaturi pentru purtători

Pentru a prelungi durata de viață a lentilelor de contact trebuie să le asigurăm acestora îngrijirea și igienizarea de care au nevoie. Chiar dacă aceste produse vin la pachet cu un set de instrucțiuni din partea producătorului, nu toți purtătorii de lentile respectă aceste recomandări, iar de multe ori se ajunge la situații în care aceștia simt disconfort la purtare sau pot ajunge chiar la anumite infecții oculare. Pentru că sunt niște accesorii sensibile și intră în contact direct cu ochii, trebuie să ne asigurăm înainte de fiecare purtare că am dezinfectat complet lentilele de contact.

 

Procesul de igienizare este unul complet și trebuie repetat înainte de fiecare utilizare, în funcție de tipul de lentile contact pe care le purtăm. Chiar și în cazul lentilelor colorate care sunt folosite doar pentru a schimba look-ul purtătorului, curățarea acestora este un pas esențial.

Cum se face curățarea lentilelor de contact?

După fiecare purtare trebuie să dezinfectăm și igienizăm lentilele de contact. Prin acest proces pregătim accesoriile pentru purtarea următoare. Pe timpul purtării, lentilele vor intra în contact cu mai mulți factori care pot influența scăderea duratei de viață a acestora.

 

Praful, microbii și alți alergeni vor fi captați de lentilele de contact și trebuie să evităm pe cât posibil ca acești factori să intre în contact direct cu ochii. Atunci când achiziționăm aceste accesorii, vor fi însoțite de un suport în care să le atașăm după fiecare purtare. Folosind o substanță specială de igienizare, lentilele vor fi dezinfectate și hidratate.

Curățarea lentilelor în funcție de tipul acestora

Lentile de contact de unică folosință – Pentru că acestea pot fi purtate pentru maxim 24 de ore, trebuie să ne asigurăm doar că atunci când le atașăm pe ochi avem mâinile curate și uscate corespunzător.

 

Lentilele de contact zilnice – După cum le spune și numele, acest tip de lentile de contact trebuie purtate doar pe timp de zi. Chiar dacă putem uita de acestea pentru că sunt construite dintr-un material de calitate și nu vom simți disconfort, pe timpul nopții este recomandat să scoatem aceste produse și să le lăsăm în lichidul de curățare și hidratare.

 

Lentile de contact cu purtare extinsă – Dacă totuși ne dorim să folosim aceste accesorii medicale și pe timpul nopții, putem opta pentru lentilele de contact cu purtare extinsă. Acestea pot fi purtare și noaptea deoarece permit ochiului să respire. Totuși, atunci când preferăm acest model, trebuie să vizităm medicul oftalmolog și să-i respectăm indicațiile acestuia cu privire la igienizarea lor.

 

Lentile de contact cu purtare continuă – Pentru că sunt construite dintr-un material cu grad mare de transmisibilitate al oxigenului, acest tip de lentile pot fi purtate până la 30 de zile consecutiv. Acestea pot fi curățate doar o singură dată pe săptămână în recipientul cu soluție de igienizare și deproteinizare.

Indiferent de modelul de lentile de contact pe care le purtăm, vizitele la medicul oftalmolog sunt un must de care trebuie să ținem cont. Specialistul este cel care ne poate sugera anumite schimbări și ne poate oferi cele mai bune sfaturi în materie de sănătate oculară.

Spread the love
Tags: