Cum sa ai un birou ordonat: tips & tricks

  • Home
  • UTIL
  • Cum sa ai un birou ordonat: tips & tricks

Perioada de izolare sociala ne-a facut, in mod cert, sa ne raportam diferit la spatiul de locuit. Ne-a ghidat catre cai de a-l optimiza, de a-l face sa fie cat mai ordonat si armonios. Si, dintre toate incaperile caminului nostru, sigur am petrecut mult mai mult timp la birou decat de obicei. Pentru business sau pentru pleasure, in egala masura. 

Sigur ti s-a intamplat sa cauti ceva pe birou si sa nu gasesti exact ce te interesa. Poate ca notitele s-au cufundat intr-un vraf de hartii provenite din diverse surse, hartii de care nu mai esti sigur ca ai nevoie, dar care, totusi, ti-ar putea folosi candva. Poate ca agrafele, creioanele si veioza abia daca mai au loc pe langa teancurile de carti, CD-uri si documente. Ce poti sa faci pentru ca biroul tau, transformat de situatia actuala intr-un real sanctuar, sa fie cat mai armonios aranjat? Si cum sa lasi la indemana toate lucrurile trebuincioase fara ca ele sa aglomereze? Ne-am gandit la cateva sugestii care, cu siguranta, te vor ajuta sa gestionezi mai bine cele necesare unei zile de munca (sau relaxare!) la birou. 

Apeleaza la post-ituri! 

Actiune strans legata de tinerea unei agende personale, post-iturile puse pe birou iti vor aminti, de fiecare data, care sunt materiale de care ai absoluta nevoie si care dintre ele pot astepta, linistite, pe rafturile bibliotecii sau in sertare. De multe ori, se intampla ca ceea ce aglomereaza biroul sa nu fie imediat necesar. Asadar, sfatul nostru este sa scapi de „balast“ printr-o metoda foarte riguroasa (si foarte colorata). Desi pare mai usor sa tii toate materialele la indemana, acestea risca sa te incurce pana sa vina momentul in care vor fi folosite. Totodata, este mai bine sa lasi deoparte obiectele la care deja ai apelat.

Pentru a duce metoda post-itului la desavarsire, iti recomandam sa le desprinzi imediat ce si-au indeplinit scopul si, pentru un bonus de motivatie, sa le lipesti pe o plansa sau pe paginile agendei. Astfel, vei constientiza, de fiecare data, cat de multe dintre sarcinile tale au fost finalizate.

Nu lasa foile sa se imprastie 

Chiar daca este intuitiv, tot mentionam: principala cauza a unui birou dezordonat este legata de foile care se tot aduna. Notitele de la cursuri, sedinte, listele de cumparaturi, schitele, foile care aduna cerneala, toate acestea incarca spatiul tau de lucru si de recreere. Cel mai indicat este sa imparti toate aceste foi scrise in functie de subiectul pe care-l trateaza. S-ar putea ca unele dintre ele sa nu-ti mai fie de folos, asa ca mai bine le duci la un centru de reciclare.

Dupa ce ai terminat cu sortarea, pune foile care mai sunt bune in dosare, eventual marcand subiectele care se regasesc intre copertile fiecaruia. Va fi mai usor sa gasesti subiectul, la nevoie, si sa-l si citesti, fara teama ca urmatoarea pagina este gresita sau ca lipseste.

Mergi in cea mai apropiata librarie sau papetarie si cere dosare din plastic sau carton – in momentul de fata, clipboardurile sunt la mare cautare. E lesne de inteles de ce! Practice si permitand scrierea usoara a notitelor, clipboardurile castiga din ce in ce mai mult teren, indeosebi in randul persoanelor care sunt mereu pe fuga. 

Concluzii

Stiind toate acestea, armonizarea spatiului tau de lucru ar trebui sa devina mult mai usoara. Aranjarea biroului este in stransa legatura cu felul in care iti gestionezi agenda personala, iar post-iturile iti amintesc usor ce ai de facut intr-o zi si care sunt materialele imperios necesare. Toate celelalte pot fi mutate pana in momentul in care vei avea o reala nevoie de ele. De asemenea, organizarea materialelor in dosare este o cale facila sa te asiguri ca informatia pe care o vrei iti este accesibila imediat si vei reusi sa parcurgi mult mai repede documentele care trebuie citite. 

Spread the love