Cum intretii corect un motocultor?

Un motocultor este un utilaj agricol cu ajutorul caruia se poate prelucra terenul. Foarte eficient, acesta este motorizat si in functie de combustibilul care il propulseaza poate fi motocultor Diesel sau motocultor pe benzina.

Constructia acestui utilaj este destul de simpla ( are doua roti care asigura deplasarea si mai multe sape rotative), iar eficienta este foarte mare in multe domenii agricole, precum horticultura, gradinaritul, viticultura sau pomicultura.

Daca esti incepator in ceea ce priveste ingrijirea gradinii, achizitia unui motocultor este o idee foarte buna. Este important sa achizitionezi un utilaj de buna calitate, insa si mai important este sa te asiguri ca il intretii corect.

Cum intretii corect motocultorul?

Cei de la Travandi.ro recomanda urmatoarele lucruri:

  1. Pune-l in functiune doar dupa ce ai citit cu atentie manualul de utilizare si l-ai montat corect. De asemenea, fa-i rodajul pe loc inainte de a-l pune la treaba;
  2. Verifica tot timpul curelele inainte de utilizare, deoarece acestea tind sa se uzeze. Motocultoarelee moderne nu au curele, avand transmisie gresata, insa daca ai un motocultor cu curele, este bine sa te asiguri ca acestea sunt cat se poate de rezistente;
  3. Schimba uleiul o data la 250-300 de ore de utilizare. Un alt lucru esential este sa schimbi uleiul motorului ori de cate ori au trecut 250 de ore de utilizare.
  4. Verifica foarte atent suruburile si piulitele. Acestea trebuie sa fie bine stranse. De regula, verificarea este bine sa se faca dupa fiecare 10 ore de utilizare. Daca ajungi la concluzia ca exista suruburi si piulite slabe, ceea ce ai de facut este sa le strangi cat mai bine.
  5. Nu depozita motocultorul  cu discurile murdare. Dupa fiecare utilizare, discurile acestuia trebuie sa fie bine curatate. Daca nu le cureti, ierburile prinse in ele pot bloca utilajul.
  6. Atentie foarte mare la depozitare. Depozitarea se face intotdeauna intr-un loc uscat si racoros. Inainte de depozitare este bine sa golesti definitiv rezervorul, in asa fel incat sa nu existe riscul de incendiu. De asemenea, ocazional trebuie sa gresezi cu vaselina toate partile metalice, pentru a nu exista riscul de aparitie a ruginei.

Intretinerea motocultorului  nu este dificila, insa implica atentie la mici detalii care conteaza foarte mult. Asigura-te ca respecti toate sfaturile amintite mai sus, iar acesta iti va putea oferi mii de ore de utilizare si iti va putea usura foarte mult munca.

Exista vreo diferenta intre motocultor si motosapa?

Foarte multa lume confuna motosapa cu motocultorul si o fac pe buna dreptate, in conditiile fac aproximativ acelasi lucru. Spre deosebire de motosapa, care nu face altceva decat sa marunteasca terenul, motocultorul are o putere mai mare si poate sa ajute la indeplinirea unui numar mai mare de munci. Este, asadar, mai eficient.

 

Spread the love