Cum a afectat pandemia sectorul agricol?

blog

Pandemia cauzată de Covid-19 a declansat o criza fara precedent la nivel mondial, cu efecte in lant in toate domeniile de activitate. Indiferent ca vorbim de economie, sanatate, invatamant, transporturi sau asistenta sociala, socul a fost resimtit din plin, iar urmarile se vor vedea si in viitor. Inevitabil, nici sectorul agricol nu a trecut cu bine prin pandemiei, iar efectele le resimt, poate, cel mai mult, fermierii. Iata cateva exemple:

A scazut dramatic cererea din partea unitatilor de alimentatie publica

Una dintre primele masuri pentru evitarea raspandirii infectiilor cu noul coronavirus a fost suspendarea activitatii restaurantelor, pizzeriilor, cafenelelor si altor unitati de alimentatie publica. Acestea sunt un client important pentru produsele alimentare provenite din ferme, astfel ca, odata cu incetarea activitatii lor, a scazut brusc si cererea, iar fermierii nu au mai avut cui sa-si vanda marfa. 

Multe unitati de procesare si-au inchis temporar activitatea

Unitatile de procesare sunt un alt client important pentru fermieri, iar, in conditiile restrictiilor impuse in perioada pandemiei, multe si-au suspendat activitatea sau si-au restrans-o, din cauza scaderii cererii. In aceste conditii, crescatorii de animale nu au mai avut cui sa livreze laptele, cei mai afectati fiind micii fermieri, care depindeau de vanzarea produselor catre unitatile de procesare.

Lipsa muncitorilor sezonieri

Aceasta problema e fost resimtita, in special, in tarile vest-europene, unde muncitorii proveniti din Est constituie principala forta de munca pentru lucrarile agricole de sezon. Restrictiile de circulatie si suspendarea zborurilor internationale au facut imposibila deplasarea muncitorilor catre tarile in care erau asteptati, astfel ca recoltele au avut de suferit.

Dificultati in aprovizionarea cu piese pentru utilajele agricole

Nici centrele de intretinere si reparatii a utilajelor agricole nu au fost scutite de probleme, acestea fiind legate, in special, de aprovizionarea cu piese de schimb. Multe dintre piese vin din import, iar suspendarea zborurilor comerciale a intrerupt legatura dintre furnizori si beneficiari. Astfel, elemente ca rulmenti si piesele de rulmenti au devenit foarte greu de gasit, fapt ce a intarziat pregatirea utilajelor pentru campania agricola. Acestea nu au mai iesit pe camp la momentul oportun, iar lucrarile au fost intarziate, fapt ce se va reflecta intr-o productie mai scazuta pentru acest an.

Intarzieri in aprovizionarea cu inputuri

Pandemia a debutat in Europa in perioada in care fermierii pregateau sau deja incepusera insamantarile de primavara. Unii dintre isi procurasera deja inputurile necesare – seminte, ingrasaminte etc- insa multi asteptau sa le fie livrate. Unele dintre aceste inputuri vin din import, iar restrictiile privind transporturile au incurcat lucrurile. De asemenea, in conditiile in care multe tari au instituit carantina, au aparut probleme si in privinta aprovizionarii cu inputuri pentru campania de toamna,  care trebuie pregatita incepand cu lunile iunie-iulie.  

Riscul de imbolnavire pentru persoanele varstnice

Dupa cum se stie, persoanele varstnice sunt vulnerabile in cazul infectiei cu noul coronavirus, in situatia lor impunandu-se respectarea cu strictete a masurilor de izolare. Multi dintre cei care lucreaza in ferme sunt varstnici, angajati cu ziua,  iar in perioada pandemiei, acestia s-au autoizolat, pentru a se proteja, iar fermierii au ramas fara resursa umana de baza.

 

In concluzie, agricultura este unul din sectoarele cel mai grav afectate de pandemie, iar efectele se vor resimti in recoltele de la sfarsitul acestui an agricol.

Spread the love