Copiii ar putea primi cei 500 de euro pentru educație din 2018, dacă Guvernul nu se răzgândește iarăși

  • Home
  • ROMÂNIA
  • Copiii ar putea primi cei 500 de euro pentru educație din 2018, dacă Guvernul nu se răzgândește iarăși

În urmă cu mai mulți ani, s-a propus, prin Legea educației, ca cei născuți după data de 9 februarie 2011 să primească de la stat o sumă de 500 de euro, ca bani de educație. Deși ar fi trebuit acordați încă din 2013, autoritățile au tot amânat aplicarea prevederii legale care le oferă copiilor acest drept. Fostul Executiv stabilise ca acești bani să fie acordați începând din luna martie a acestui an, iar la începutul anului, noul Guvern a mai amânat o dată acordarea lor, până în 2018.

Statul s-a angajat să acorde, în scop educațional, 500 de euro pentru fiecare copil născut după data intrării în vigoare a Legii educației naționale nr. 1/2011, adică după 9 februarie 2011. Obligația este prevăzută chiar în acest act normativ, împreună cu condițiile în care se vor acorda banii pentru educație. Inițial, suma de bani trebuia acordată din 2013, însă Guvernul a tot amânat aplicarea efectivă a prevederilor legale în cauză. Fostul Guvern stabilise anul trecut, prin OUG nr. 99/2016, ca acești bani să fie acordați începând din luna martie a acestui an.

Cu toate acestea, copiii nu primesc nici în 2017 banii pentru educație, pentru că o nouă amânare a fost stabilită prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 9/2017. Concret, copiii ar putea primi acești bani abia din 1 ianuarie 2018, potrivit actului, dacă autoritățile nu vor decide atunci asupra unei noi amânări. Până atunci, autoritățile vor trebui să adopte și normele suplimentare necesare pentru aplicarea prevederii din Legea educației – în caz contrar, posibilitatea unei alte amânări nu este exclusă nici din 2018 încolo.

Deși Legea educației este în vigoare din 9 februarie 2011, aplicarea efectivă a prevederilor privind banii pentru educație a fost stabilită inițial pentru anul 2013. Cu toate acestea, copiii nu au primit bani din 2013 pentru că termenul de intrare în vigoare a fost amânat de câteva ori prin ordonanță de urgență, așa cum ne-au confirmat reprezentanții Ministerului Educației, ultima amânare fiind stabilită prin OUG nr. 99/2016.

Tags: