Ce trebuie să ştiţi despre încălţămintea de protecţie?

 • Home
 • SĂNĂTATE
 • Ce trebuie să ştiţi despre încălţămintea de protecţie?

În cazul celor care activează în domeniul industrial sau cel al construcţiilor, echipamentul de lucru este foarte important, cu precădere în cazul încălţămintei. Este important ca aceştia să aibă o încălţăminte de protecţie. Fie că vorbim despre pantofi de protecţie sau bocanci de protecţie. Însă, în condiţiile menţionate anterior, cei mai eficienţi bocanci de protecţie joacă un rol primordial întrucât sarcinile de serviciu nu ar putea fi îndeplinite fără aceştia. Astfel, este important să cunoaşteţi criteriile care stau la baza alegerii celor mai buni bocanci pentru echipamentul de protecţie, în funcţie de profilul activităţii voastre şi a mediului în care se desfăşoară aceasta.

Având în vedere faptul că în ultima perioadă au fost înregistrate amenzi în valoare de peste 1,2 milioane de lei aplicate de comisarii de la Protecţia Consumatorilor în urma unor controale desfăşurate în aprilie la comercianţi de încălţăminte, toate instituţiile care exercita servicii care implică riscuri ale sănătăţii angajaţilor, au obligaţia de a le asigura echipamente de protecţie specifice. Accentul este pus în special asupra încălţămintei de protecţie, dar nu numai. În funcţie de locul de muncă este necesar să li se asigure angajaţilor: pantofi de protecţie sau bocanci de protecţie.

Ce trebuie să ştiţi despre încălţămintea de protecţie?

 • Toată încălţămintea de muncă, atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei, indiferent dacă vorbim de încălţăminte de protecţie sau nu, trebuie să asigure confortul piciorului fără a compromite însă valoarea protectivă. În plus, încălţămintea de protecţie trebuie să fie conforma standardelor în vigoare şi să respecte toate politicile de siguranţă aplicate la nivel local.
 • Un bombeu din oţel trebuie să acopere toată lungimea degetelor, de la vârf şi până peste curbura naturală a labei piciorului. Pentru un confort sporit, se poate aplica un tampon moale care să acopere marginea bombeului. Dacă bombeul răneşte în vreun fel sau incomodează piciorul, atunci ori mărimea ori modelul încălţămintei este incorect.
 • Tălpile încălţămintei de protecţie vine într-o varietate de materiale. Selectarea tălpii trebuie să ţină cont de pericolele implicate de job, şi de orice caracteristici individuale ale picioarelor angajatului.
 • Talpa mediană din oţel, care protejează piciorul împotriva perforării cu obiecte ascuţite, trebuie să fie suficient de flexibilă pentru a permite label piciorului să se îndoaie.
 • Nu există un anumit model/tip de încălţăminte de protecţie antiderapant care să prevină alunecarea muncitorului pe orice tip de suprafaţă.

Este extrem de important să purtaţi mereu încălţăminte care vi se potriveşte, nu numai pentru confort, ci pentru bunăstarea fizică în general.

De asemenea, în cazul încălţămintei de protecţie, în special a bocancilor, înainte de a fi achiziţionate şi oferite personalului trebuie să se ţină cont de următoarele aspecte:

 • Pielea din care sunt fabricate bocancii;
 • Bombeul – elementul important de structură, acesta poate fi metalic sau compozit;
 • Talpa – indicat este să fie o talpă cât mai plată şi rezistenţa la temperaturile scăzute;
 • Mărimea trebuie să fie potrivită, întrucât o mărime mai mare sau una mai mică oferă un disconfort crescut şi posibilitatea uşor accidenţari uşoare.