Ce sunt jantele oz și ai nevoie de unele?

  • Home
  • AUTO
  • Ce sunt jantele oz și ai nevoie de unele?

Ce sunt jantele oz și ai nevoie de unele?

Dacă ești pasionat de automobile, sau ai prieteni care sunt, cu siguranță ai auzit de jante oz. Sau poate abia ai pășit în lumea pasionaților de auto și încerci să afli cât de multe noi informații posibile.

În acest articol informativ îți vom oferi câteva informații de bază despre jantele oz; vom vedea ce sunt, de ce sunt atât de populare și când trebuie folosite.

Dar înainte de toate…

Ce sunt jantele auto?

Jantele auto reprezintă suportul metalic, circular pe care se prinde cauciucul roții. La rândul ei, janta auto se prinde de butucul roții, făcând astfel posibilă rularea automobilului.

Jantele pot fi de două feluri:

  • de oțel: cele mai comune, mai maleabile, mai ieftine și mai puțin rezistente la lovituri;

  • de aliaj: mai scumpe, mai dure – implicit mai rezistente la lovituri, cu un aspect estetic mult mai plăcut decât jantele de oțel.

Fiecare model de automobil are nevoie de jante cu anumite caracteristici precum diametru sau modelul automobilului.

O jantă nepotrivită pentru automobilul tău, poate provoca pagube, iar automobilul nu va funcționa la capacitatea sa maximă. Printre altele, va consuma mai mult combustibil și lipsa unei jante potrivite poate afecta și alte componente.

Ce sunt jantele OZ?

Jantele OZ reprezintă de fapt brandul producător. Însă ce le face atât de speciale?

Jantele OZ au fost produse pentru prima oară în anul 1971. Acestea sunt jante special create pentru mașini care participă la curse. De mai bine de 40 de ani, jantele OZ sunt cele mai apreciate când vine vorba de raliuri.

De ce sunt jantele OZ atât de apreciate?

Când vorbim de raliuri, ne referim automat la viteză și la cea mai rapidă mașină. Mașinile pentru raliuri au configurații specifice pentru a le face rapide și fiabile. Un element care are un cuvânt „greu” (la propriu) de spus când vine vorba de fiabilitatea unei automobil pentru raliuri, este greutatea totală a acestuia.

Cu cât un automobil va fi mai greu, cu atât se va mișca „mai greu”, implicit mai încet. Așadar orice îmbunătățire în acest scop este binevenită pentru un automobil de raliuri.

Iată de ce jantele OZ sunt atât de apreciate:

  • sunt foarte ușoare: un kilogram în minus la o singură jantă „ușurează” automobilul cu 7-8 kilograme; așadar 4 jante ușoare, scad în jur de 30 de kilograme din greutatea totală a automobilului, ceea ce înseamnă că face automobilul mai rapid;

  • sunt rezistente: când vorbim de jante ușoare, automat ne asumăm ca va trebui să renunțăm la gradul de rezistență ale acestora. Nu și în cazul jantelor OZ. Acestea sunt ușoare și suficient de rezistent pentru a trece de cerințele TUV (Technischer Überwachungsverein)

Sunt jantele OZ potrivite pentru tine?

Jantele OZ probabil reprezintă visul oricărui pasionat auto: ușoare, rezistente și sigure.

Răspunsul la această întrebare îl deții doar tu. Deși aceste jante sunt folosite cu preponderență în lumea șoferilor profesioniști, ele sunt disponibile și pentru pasionați.

Asigură-te că jantele OZ vor aduce o binevenită îmbunătățire automobilului, nu doar câțiva kilometrii în plus la kilometraj. Ia în calcul elemente precum siguranța, garanția, prețul și nu în ultimul rând utilitatea unor asemenea jante în viața ta de șofer de „zi cu zi”.

Ți-ai dori o nouă pereche de jante OZ pentru mașina ta sau ai condus o mașină cu jante OZ? Ai simțit diferența?

Spread the love
Tags: