Care sunt obiectivele kinetoterapiei si ce afectiuni trateaza?

  • Home
  • DIVERSE
  • Care sunt obiectivele kinetoterapiei si ce afectiuni trateaza?

Kinetoterapia este cuvantul care defineste terapia prin miscare. Practic, este procesul medical prin care sunt refacute anumite functii ale corpului, folosind exercitii fizice specifice. De cele mai multe ori, intr-o clinica kinetoterapie sunt gasite persoane care au trecut printr-o trauma sau prin diverse operatii, insa recuperarea in acest fel poate sa fie aplicata in multe alte situatii.

De cate tipuri este kinetoterapia?

De cele mai multe ori, kinetoterapia este asociata cu exercitiile de recuperare, insa pe langa kinetoterapie de recuperare exista si kinetoterapia profilactica. Aceasta are drept scop mentinerea sanatatii si incetinirea anumitor boli.

Care sunt principalele afectiuni ce pot fi tratate de kinetoterapie?

Exista o multime de afectiuni care pot fi tratate sau cel putin tinute sub control prin kinetoterapie:

1. Afectiuni cardiovasculare si pulmonare. Atat inainte cat si dupa operatiile in zona inimii sau a plamanilor, kinetoterapia este esentiala, deoarece poate ajuta la recuperarea capacitatii organelor de a functiona corect.

2. Numeroase afectiuni geriatrice. Cei care sufera de artrita, osteoporoza sau chiar cancer si Alzheimer, pot sa apeleze la kinetoterapie. De regula, aceste probleme nu pot fi vindecate in totalitate, mai ales in conditiile in care majoritatea persoanelor bolnave sunt in varsta, insa exercitiile fizice ajuta persoanele suferinde sa treaca prin noua etapa a vietii cu demnitate.

3. Diverse afectiuni neurologice. Desi pentru multi oameni neurologia nu are legatura cu exercitiile fizice, adevarul este cu totul si cu totul altul. Exista foarte multe afectiuni neurologice ce pot fi vindecate sau tinute sub control prin terapia prin miscare. Parkinson-ul, scleroza multipla sau vatamarea nervilor in urma atacurilor vasculare cerebrale pot fi tinute sub control prin kinetoterapie. Aceeasi solutie poate fi excelenta pentru recuperarea echilibrului si a functionalitatii muschilor in urma unor accidente neurologice.

4. Afectiuni ortopedice. Unele afectiuni ortopedice se vindeca in mod natural si destul de rapid, in timp ce altele au nevoie de ajutor kinetoterapeutic. Luxatiile, hernia de disc, cifoza, scolioza sau durerile de spate pot sa fie vindecate mult mai repede prin kinetoterapie. Efectele benefice se vad si in cazuri mai grave, cum ar fi paraliziile.

5. Probleme sportive. Majoritatea sportivilor apeleaza la kinetoterapie, deoarece un kinetoterapeut bun poate duce la evitarea accidentelor grave si poate sa grabeasca vindecarea in cazul unor rupturi musculare sau a altor probleme.

Aceeasi kinetoterapie ajuta si femeile cu osteoporoza sau dureri pre si post natale, precum si copiii care au probleme motorii sau neurologice. Practic, este o solutie care poate sa fie implementata intr-o multime de cazuri si se poate dovedi extrem de eficienta.

Care sunt principalele obiective ale kinetoterapiei?

Daca ai una dintre problemele de mai sus si apelezi la kinetoterapie, este bine sa te astepti la urmatoarele rezultate:

1. Recuperarea mobilitatii. Dupa aproximativ 10 zile, o persoana care are probleme legate de mers poate sa isi recupereze mobilitatea sau cel putin sa vada imbunatatiri semnificative.

2. Relaxare. Relaxarea musculara este si ea extrem de importanta atunci cand se doreste un control total al organismului. De multe ori, organismul raspunde cu incondare dupa un accident sau o problema, generand miscari involuntare. Sedintele de terapie pot sa reduca durerile musculare si sa relaxeze muschii, evitand aceste miscari involuntare si oferind control.

3. Corectarea posturii. Postura este foarte importanta. Majoritatea oamenilor din prezent isi petrec extrem de mult timp in fata calculatorului si au o postura nu tocmai corecta. Acest lucru poate sa amplifice o multime de probleme. Prin terapie kineto se poate corecta postura pe scaun, in timpul mersului sau chiar si in pat.

4. Obtinerea coordonarii, controlului si echilibrului.

5. Imbunatatirea fortei si rezistentei musculare. Este un efect excelent pentru oamenii care au un stil de viata sedentar si doresc sa isi recapete tonusul muscular, sau pentru sportivii care au suferit o accidentare si doresc sa revina la normal.

Sfaturi utile de la kinetoterapeuti!

De cele mai multe ori, sedintele de kinetoterapie nu sunt suficiente pentru rezolvarea unei probleme. Astfel, exercitiile trebuie sa fie continuate si acasa, pentru grabirea rezultatelor. Exercitiile trebuie sa fie executate corect, doar conform recomandarilor medicilor.

Exista si persoane carora nu le este indicata kinetoterapia, cum sunt cei cu rupturi de tendoane, cu operatii pe coloana sau cu operatii articulare. Este indicat, asadar, ca inainte sa faci exercitii kinetoterapeutice sa vizitezi un medic.

Spread the love