Care sunt cele mai bune placute de frana? Cele metalice sau cele ceramice?

  • Home
  • AUTO
  • Care sunt cele mai bune placute de frana? Cele metalice sau cele ceramice?

Desi sunt componente mici si relativ ieftine, placutele de frana sunt extrem de importante. O uzura a acestora poate duce rapid la aparitia accidentelor, punand in pericol viata tuturor participantilor la trafic. Pe piata exista mai multe tipuri de placute de frana , cele mai comune doua variante fiind cele metalice si cele ceramice. Ambele variante pot fi bune, conform celor de la Revizieshop.ro, insa conteaza foarte mult si vehiculul, greutatea acestuia si modul de constructie.

Placutele de frana ceramice 

Sunt realizate din material ceramic imbogatit cu fibre fine de cupru care le face extrem de rezistente. Placutele ceramice au atat avantaje, cat si dezavantaje.

Pe lista avantajelor putem trece faptul ca sunt mai putin zgomotoase decat placutele metalice si faptul ca nu pun o presiune foarte mare pe discurile de frana. De asemenea, sunt extrem de rezistente la caldura, asadar, cel putin teoretic, ar trebui sa faca fata mai bine trecerii timpului decat placutelor metalice.

Din pacate, placutele ceramice sunt mai costisitoare decat cele metalice, incetinesc ceva mai greu masina si nu sunt potrivite pentru masini cu greutate mare.

Placutele metalice 

Sunt cele mai utilizate, fiind atat mai ieftine, cat si mai eficiente. Aceste placute de frana nu sunt 100% metalice. De cele mai multe ori au o compozitie care include lubrifiant si grafit.

Aceste placute de frana sunt mai potrivite pentru masinile mari, fiind mult mai agresive pe discurile de frana, insa sunt mult mai zgomotoase la apasarea pedalei.

Un mare dezavantaj este faptul ca se uzeaza mai repede din cauza abrazivitatii mai mari. Totusi, faptul ca sunt abrazive fac franarea sa fie mult mai eficienta.

Placutele metalice sunt, asadar, mai ieftine, insa trebuie sa fie inlocuite mai des, ceea ce face costul total sa fie asemanator cu cel al placutelor ceramice. Ceea ce trebuie sa ai in vedere la achizitia unui astfel de produs nu este, asadar, costul, ci eficienta pe care i-o ofera masinii tale. Este important ca in momentul in care franezi sa te simti in siguranta si sa ai confortul de care ai nevoie.

Iti recomandam sa cumperi doar placute de frana de la producatori cunoscuti si sa eviti placutele second hand!

Spread the love