Atac armat în Las Vegas: 58 de morţi şi 515 răniţi. Criminalul a tras spre oameni cu mai multe arme de asalt, cu foc automat

  • Home
  • ACTUALITATE
  • Atac armat în Las Vegas: 58 de morţi şi 515 răniţi. Criminalul a tras spre oameni cu mai multe arme de asalt, cu foc automat

Cel puţin 58 de persoane au fost ucise, iar alte peste 500 au fost rănite în atacul armat în masă de la Las Vegas, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, şeriful Joe Lombardo.

Responsabil de acest masacru fără precedent este Stephen Paddock, un bărbat de 64 de ani. Mobilul acţiunii lui, care frizează demenţa, rămâne deocamdată o necunoscută, iar autorităţile se feresc să vorbească, despre un act terorist.

Fost contabil, individul nu avea cazier. Avea însă permis de port-armă, ca vânător, şi o licenţă de pilot amator. Potrivit fratelui sau, Paddock nu a dat niciodată semne că ar fi în stare, de asemenea orori.

În furia lui dementă, atacatorul a aplicat toate regulile războiului. S-a poziţionat vis a vis şi în lateral faţă de oameni. A ales ca ţintă o mulţime, unde 30.000 de persoane stăteau practic lipite una de altă. A folosit nu una, ci mai multe arme de asalt, cu foc automat. A tras de la 100 de metri înălţime, de la etajul 32 al hotelului Mandalay, unde nu putea fi neutralizat imediat de poliţie. Aşa se explică carnagiul din Las Vegas, cel mai sângeros din istoria Americii după 11 septembrie.

19.47: Atacul stârnește controverse privind legislația referitoare la posesia de arme

În contextul celui mai sângeros atac din istoria Statelor Unite, politicienii americani pun sub semnul întrebării legislația privind dreptul cetățenilor de a deține arme, scrie The Guardian.

Senatorul democrat Chris Murphy, care pledează pentru control asupra armelor din 2013, când a avut loc un atac armat la o școală din Newton, a declarat: „Mă înfurie că cei din Congres se tem de industria armelor într-atât încât pretind că nu există răspunsuri publice față de această epidemie. Gândurile politicienilor n-au nicio semnificație dacă există, în continuare, o indiferență din punct de vedere legislativ. Este timpul ca cei din Congres să facă ceva”, a spus el.

„Avem datoria morală să onorăm viețile victimelor prin inițiative. Nu trebuie să rămânem indiferenți la violența armată”, a spus și reprezentantul statului Virgnina, Don Beyer.

19.30: Atacatorul ar fi cumpărat armele legal

Potrivit unei surse apropiate anchetei, citate de CNN, Stephen Paddock a cumpărat, în trecut, mai multe arme, în California. Cu toate acestea, cele 10 arme găsite în camera de hotel nu figurează printre cele achiziționate.

17.50: Președintele Donald Trump susține o conferință de presă.

„Dragi americani, suntem uniți, astăzi, de tristețe, șoc și durere. Aseară, un bărbat înarmat a deschis focul asupra unei mulțimi numeroase, la un festival  de muzică din Las Vegas. El a ucis, cu brutalitate, 50 de persoane și a rănit alte câteva sute. A fost un act diabolic. Biroul Federal de Investigații și Departamentul de Securitate Internă colaborează cu autoritățile locale, ei urmând să ne ofere noi informații, în funcție de cum evoluează ancheta”, a început discursul liderului de la Casa Albă.

El a descris evenimentele ca făcând parte dintr-o „perioadă întunecată” și a lăudat eforturile echipelor de intervenție, pe care le-a calificat drept „miraculoase”, potrivit CNN și The Guardian.

„Rapiditatea cu care Poliția Metropolitană a acționat este miraculoasă. Le vom fi mereu recunoscători că au localizat atacatorul atât de rapid”, a mai spus el.

Totodată, președintele a adresat un mesaj și victimelor și familiilor acestora.

„Durerea lor este de nedescris. Nu ne putem închipui pierderea lor. Ne rugăm pentru voi și suntem alături de voi. În momente de teroare și tragedie, americanii devin un tot. Întotdeauna s-au unit”, a adăugat el.

Video:

Ţine-ţi familia și prietenii informaţi!