Amenajarea foisorului – Cum faci din gradina un loc primitor?

 • Home
 • UTIL
 • Amenajarea foisorului – Cum faci din gradina un loc primitor?

Daca locuiesti la casa si vrei sa te bucuri de un loc de relaxare, inconjurat de verdeata, foisorul reprezinta cea mai buna alegere. Aici iti poti petrece timpul cu familia si prietenii la un gratar sau te poti relaxa dupa o zi grea de munca. 

Lasand deoparte aspectul practic al unui foisor, acesta are si un important rol estetic, putand schimba total aspectul gradinii. Afla cum poti sa amenajezi corespunzator foisorul si care sunt ideile pe care te poti baza in orice situatie.

Amplasarea corecta a foisorului

Inainte de amenajarea foisorului, trebuie sa decizi unde il vei amplasa. Hotararea nu e tocmai usoara, pentru ca trebuie sa tii cont de dimensiunile foisorului, de spatiul disponibil, de distanta fata de zona de joaca a copiilor si de gratar. 

 • Probabil ca vrei sa petreci timp in liniste cand te refugiezi in foisor, asa ca e mai bine sa eviti amenajarea acestuia langa poarta, unde poti fi deranjat de zgomotele masinilor sau de trecatori.
 • Poti amplasa foisorul in gradina din spatele casei, daca exista o zona verde care iti permite acest lucru. In caz contrar, poti amplasa foisorul si in fata casei, avand grija ca acesta sa nu fie prea aproape de gardul vecinului. La fel de important este si locul in care ai vrea sa amplasezi gratarul, astfel incat foisorul sa fie in imediata apropiere.
 • Ia in calcul motivele pentru care vrei sa construiesti si sa amenajezi un foisor, pentru ca, in functie de spatiul disponibil, vei decide care este distanta optima fata de casa. Nu amplasa foisorul pe un teren mlastinos sau nisipos, pentru a evita tasarea pamantului.

Modele de foisoare

In ceea ce priveste modelele ideale de foisoare, iata ce variante ai la dispozitie:

 • Foisoarele ovale sau rotunde sunt ideale pentru o gradina mica, insa sunt foarte restrictive cu spatiul. In acest caz, vei putea instala doar cateva scaune si o masa de dimensiuni mici. Gasesti mobilier de gradina pe vivre.ro, in functie de spatiul disponibil si de investitia pe care vrei sa o faci, astfel incat sa amenajezi rapid foisorul.
 • Foisoarele dreptunghiulare se potrivesc cu orice stil de locuinta, fie ca vorbim despre o casa de vacanta sau de locuinta de zi cu zi, pentru ca permit folosirea optima a spatiului din interior. Astfel, poti aseza o masa rotunda sau dreptunghiulara si suficiente scaune, pentru a nu sta inghesuit atunci cand ai musafiri.
 • Foisoarele moderne sau rustice. Daca sticla sau metalul fac parte din constructia unui foisor modern, lemnul este materialul ideal pentru un foisor traditional, amplasat in sanul naturii.
 • Foisoare cu bucatarie de vara sau cu gratar? Poti amenaja in interior foisorului si un gratar, daca spatiul iti permite, pentru a-l folosi indiferent de conditiile meteo. In acest caz, gratarul va fi amplasat departe de masa si scaune. Un foisor cu bucatarie are nevoie de o plita electrica si de o retea de cabluri care sa alimenteze frigiderul si orice alt aparat electrocasnic.
 • Foisoare inchise sau deschise? Un foisor deschis are avantajul costului redus si, in comparatie cu cel inchis, este mai usor de intretinut si iti permite sa fii mereu conectat cu natura. In plus, acesta poate fi folosit doar cand vremea este favorabila.

Idei de amenajare a foisorului

Din fericire, amenajarea unui foisor nu presupune un efort considerabil. Majoritatea persoanelor opteaza pentru o masa si cateva scaune din lemn, unde poti petrece timpul indiferent de ora. Sezlongul, hamacul tip scaun si banca pentru exterior sunt la fel de utile in amenajarea unui foisor. Decoratiunile pe care le poti alege pentru un foisor vor influenta designul spatiului. Astfel, felinarele rustice sau cele din fier forjat pot fi agatate pe stalpi, in timp ce florile si arbustii se vor integra de minune in decor. 

Dupa ce amenajarea foisorului este gata, cheama-ti prietenii in vizita si asteapta-i cu gratarul pregatit, pentru o distractie pe cinste!

Spread the love