Alegerea prizelor pentru un comfort sporit in functie de camera

  • Home
  • DIVERSE
  • Alegerea prizelor pentru un comfort sporit in functie de camera

In ziua de azi, aparatura electrica si electrocasnica este de nelipsit in orice casa sau spatiu, automat fiind necesare instalatii electrice si elemnte precum prizele pentru a conecta toate accesoriile la sistemul de energie electrica.

De aceea, este de mare importanta modul in care se face acest lucru. Pentru ca utilizarea aparaturii electrice sa fie simpla si comfortabila, este necesara o planificare riguroasa a montarii prizelor si intrerupatoarelor in fiecare camera sau spatiu din apartament sau casa.

Probabil multi sunt constienti de cat de mult se ingreuneaza utilizarea electrocasnicelor cu prea multe prelungitoare si fire in jur, asa ca este important sa stie cum se aleg prizele si instalarea lor, astfel incat sa fie sporit comfortul in utilizare.

Cel mai important aspect ar fi calitatea elementelor si echipamentelor alese, acest lucru garantand automat o siguranta mai mare in utilizare. Cele mai multe incendii din Romania au cauze de natura electrica. Este foarte importanta deci alegerea echipamentelor potrivite doar din magazine specializate si avizate.

In plus, exista pe piata mai nou, protectii pentru prizele care nu sunt folosite in permanenta, pentru a nu pune in primejdie copiii, sau pentru cele folosite in medii cu umiditate ridicata, cum ar fi baile.

Alegerea prizelor pentru casa:

  1. Materialul

Cele doua materiale principale folosite in constructia prizelor sunt ceramica si polimerii. Cel din urma asigura o durata de viata mai mare si o rezistenta ridicata la foc, si incepe sa inlocuiasca ceramica traditionala.

  1. Prinderea

Montarea prizelor clasice se face cu gheare sau cu suruburi. Dezavantajul celor cu gheare e ca pot fi smulse usor din perete, punand astfel in pericol utilizatorii. Cele mai rezistente sunt prizele cu ambele sisteme de fixare in perete.

  1. Aspect

Stim cu totii ca aspectul este foarte important si el, mai ales in spatiile in care locuim. Din acest punct de vedere, exista optiuni variate, in functie de materialele si culorile folosite pentru finisajele spatiului respectiv.

  1. Amplasare

Un alt aspect foarte important este numarul de prize necesar si amplasarea lor. Necesarul poate depinde de camera si destinatia acesteia. Un dormitor va avea clar mai putine prize decat un birou, iar un hol prezinta alte necesitati. Un dormitor poate avea spre exemplu doua prize langa pat, pe cand un birou, avand mai multe aparate electrice si electronice, va avea nevoie de cel putin un set de trei prize, poate chiar doua seturi de cate trei.

Bucataria spre exemplu este un alt loc unde sunt necesare mai multe prize. In acest caz, amplasarea este si ea foarte importanta, deoarece multe dintre aparatele electrice din bucatarie au cabluri foarte scurte. In acest caz, este recomandata spatierea prizelor, pentru a avea acces la electricitate din mai multe puncte.

Un aparat de aer conditionat spre exemplu, necesita o priza amplasata undeva sus. Aparatele cu folosinta temporara au si ele nevoie de prize separate, pentru a nu fi nevoit sa scoti din priza televizorul sau frigiderul, pentru folosirea lor.

Din aceste motive, este foarte importanta analiza si planificarea, in functie de nevoile fiecarui utilizator si de ce aparaturi urmeaza sa foloseasca.

Spread the love