7 suplimente pe care să le adaugi în micul dejun

Micul dejun este cea mai importantă masă din zi. De aceea, trebuie să fie și cea mai bogată dintre cele 3 mese principale ale zilei, deoarece trebuie să asigure energia necesară pentru prima parte a zilei. Pe de altă parte, micul dejun poate fi o masă mai creativă decât celelalte. Alimentele pot fi combinate în moduri mai puțin obișnuite, astfel încât meniul să asigure o cantitate mai mare de nutrienți. Iată care sunt suplimentele pe care ar trebui să le adaugi în micul dejun.

1. Polen crud

Polenul crud reprezintă granule fine formate din staminele florilor, recoltate și transportate de albine. Polenul este un superaliment bogat în micronutrienți (vitamine, minerale) și enzime, dar și în toți aminoacizii esențiali, pe care organismul nu îi poate sintetiza singur. Polenul conține și antioxidanți, care au rolul de a proteja organismul împotriva radicalilor liberi. Compoziția nutritivă a polenului crud diferă în funcție de speciile de flori de la care a fost recoltat. 

 

Datorită conținutului bogat în nutrienți, polenul crud are numeroase beneficii asupra organismului. Ameliorează oboseala cronică, previne anemiile, îmbunătățește fertilitatea, reduce inflamațiile, menține sănătatea pielii și părului, îmbunătățește funcția cardiovasculară și performanțele fizice. 

 

Doza zilnică de polen recomandată este de 1 linguriță pe zi. Polenul se poate consuma în combinație cu iaurtul, smoothie-urile, salatele de fructe, sucurile naturale, laptele, terciurile (polenul se adaugă după gătire) sau limonada. Este un supliment potrivit pentru persoanele vegetariene, deoarece este o sursă bună de nutrienți esențiali. Polenul crud este superior celui uscat și se păstrează la congelator fără să înghețe.

2. Spirulină

Spirulina este o algă de culoare verde albăstruie. Reprezintă o sursă importantă de fibre, de proteine (60-70 g proteine la 100 g produs) și înglobează toți aminoacizii esențiali organismului. Spirulina este o sursă vegetală de vitamină B12, dar și de alți micronutrienți (vitamina D, K, E, vitamine din complexul B, magneziu, fosfor, crom, cupru, iod, calciu, zinc, fier). 

 

De asemenea, spirulina conține acizi grași Omega-3 și Omega-5 care susțin funcția cardiovasculară, beta-caroten, clorofilă și ficocianină cu rol de antioxidanți naturali. Pentru vegetarieni, spirulina reprezintă o sursă importantă de proteine și de vitamina B12.

 

Produsul se poate consuma sub formă de pudră, în sucuri de fructe, smoothie-uri, în salate și alte rețete. Gustul spirulinei nu este tocmai plăcut, de aceea se consumă cantități mici (un vârf de linguriță). Poți achiziționa spirulină de la Planteea.

3. Semințe de chia

Semințele de chia sunt o sursă excelentă de acizi grași nesaturați care protejează sistemul cardiovascular, prin scăderea colesterolului rău, dar și o sursă bună de proteine vegetale. Acestea se consumă în lapte, iaurt, smoothie sau sucuri, după ce au fost lăsate la hidratat câteva ore în alimentul respectiv.

 

Pentru micul dejun, poți prepara o budincă de chia din 200 ml lapte îndulcit și 3-4 linguri de semințe de chia, fructe la alegere și nuci. Aceasta se lasă peste noapte la frigider, înainte de consum.

4. Semințe de in

Semințele de in sunt una dintre cele mai bogate surse de acizi grași Omega-3 și proteine vegetale, cu numeroase beneficii asupra organismului (în special asupra sistemului cardiovascular). Acestea se adaugă în lapte, iaurt, sucuri, salate de fructe sau smoothie-uri și se lasă câteva ore sau peste noapte, înainte de consum. 

5. Pudră de fructe liofilizate

Poți aduce un plus de vitamine și antioxidanți sau poți înlocui fructele proaspete prin consumul de pudre de fructe liofilizate. Fructele de pădure sunt cele mai utilizate sub această formă, deoarece acestea nu se găsesc întotdeauna în stare proaspătă. Pudra de fructe poate fi adăugată în iaurt, lapte, smoothie, sucuri sau limonadă.

6. Praf de spanac

Praful de spanac deshidratat este o soluție bună atunci când nu poți achiziționa spanac proaspăt. Pudra este obținută din cantități mari de spanac, ceea ce înseamnă că aceasta conține o doză mare, concentrată, de nutrienți (fier, calciu, vitamina A, potasiu, acid folic, vitamina C, vitamina K). Pudra (1-3 linguri) poate fi adăugată în sucuri, smoothie-uri, iaurturi, milkshake-uri.

7. Pudră de unt de arahide

Dacă urmezi un regim hipocaloric, poți consuma unt de arahide în varianta pudră, care conține cu 70% mai puține grăsimi. Deși grăsimile din untul de arahide sunt în mare parte nesaturate (sănătoase), un consum excesiv poate favoriza creșterea în greutate. Cu ajutorul variantei pudră te poți bucura de gustul untului de arahide, fără să consumi grăsimi în exces. Mai mult decât atât, conținutul de proteine rămâne intact. Poți adăuga pudra de proteine în numeroase alimente de la micul dejun (smoothie, iaurt, terci de cereale integrale și multe altele).

 

Așadar, la micul dejun poți face combinații inteligente de alimente și suplimente, care să-ți aducă o cantitate importantă de substanțe nutritive.

Spread the love