7 cele mai gustoase mancaruri traditionale din Moldova

  • Home
  • DIVERSE
  • 7 cele mai gustoase mancaruri traditionale din Moldova

Chiar daca deseori nu se poate face o delimitare stricta intre mancarurile traditionale din Moldova si preparatele culinare din celelalte provincii romanesti, bucataria din aceasta zona a tarii iese in evidenta prin autenticitatea modului de gatire. Multi o considera superioara altor gastronomii regionale deoarece cuprinde ingrediente deosebite, traditii si obiceiuri provenite prin intersectarea cu bucatariile altor popoare. De-a lungul istoriei, romanii din regiunea Moldovei au beneficiat de influente turcesti, grecesti, bulgaresti, rusesti sau ucrainiene si putem spune ca a luat nastere o civilizatie culinara aparte, ce cuprinde atat bucate obisnuite, cat si preparate speciale pentru zilele de sarbatoare. Iata cateva dintre cele mai gustoase mancaruri moldovenesti:
1. Ciorba radauteana
Dupa cum ii spune si numele, ciorba radauteana a aparut in Radauti, Suceava, undeva prin anii ’70. Se pare ca preparatul a fost creat de o gospodina care, la insistentele sotului sau ce voia o ciorba de burta cu gust de pui, a facut aceasta delicatesa. La scurt timp, reteta a fost introdusa si in restaurantul unde lucra gospodina. Ciorba radauteana este un fel de mancare principal, extraordinar de gustos, servit pe intreg teritoriul romanesc, nu doar in regiunea Moldovei. Poate fi comandat si prin FoodPanda in Bacau, dar si in alte zone ale tarii, fiind una dintre cele mai apreciate mancaruri din gastronomia moldoveneasca.
2. Tochitura moldoveneasca
Cu siguranta nu este roman care sa nu fi gustat macar o data celebra tochitura moldoveneasca, facuta din carne de porc si servita cu mamaliga, branza rasa si un ou prajit pe deasupra. Preparatul se afla la loc de cinste in meniul restaurantelor de pretutindeni, dar se gateste si in gospodarii, mai ales in sezonul rece.
3. Placinte poale-n brau
Moldovenii se mandresc cu o multime de deserturi, insa parca niciunul nu este atat de faimos si apreciat precum poale-n brau. Aceste placinte cu branza poarta aceasta denumire deoarece aspectul lor este asemanator cu cel al fustelor legate de femei la brau. Chiar daca retata a fost preluata in multe patiserii de pe teritoriul Romaniei, se pare ca multe dintre branzoaice nu se pot compara cu cele facute de moldovence, in mod autentic.
4. Parjoale moldovenesti
Unul dintre cele mai delicioase preparate moldovenesti ne surprinde prin gustul si textura sa. Parjoalele sunt un fel de chiftelute speciale, pregatite din carne de porc si de vita, gatite cat sa nu fie nici prea crude si nici prea uscate si atat cat sa obtina o forma si o crusta aparte. Este o mancare traditionala ce pare simpla la prima vedere, insa foarte greu de copiat, ca sa fie pregatita la fel ca in bucataria moldoveneasca.
5. Fasole facaluita
Unul dintre cele mai vechi preparate culinare moldovenesti este fasolea facaluita. Cunoscuta in alte parti ale tarii si ca fasole batuta, aceasta a devenit o mancare traditionala de post. Se pregateste cu ulei vegetal si usturoi, iar deasupra se pune ceapa prajita, pentru a da preparatului o salvoare exceptionala.
6. Zeama de gaina cu taitei
Pe lista celor mai vechi si mai cunoscute mancaruri din regiunea Moldovei se afla si zeama de gaina. Aceasta este o reteta traditionala din carne de pasare, care se face dintr-o gaina batrana, taitei de casa si bors de tarate. Pentru calitatea preparatului este necesar ca toate ingredientele sa fie de tara, facute in casa, intrucat doar in acest fel poate fi obtinut gustul de odinioara.
7. Papanasi moldovenesti
Bucataria moldoveneasca este caracterizata prin rafinament si bun gust, iar papanasii sunt o dovada a acestor aprecieri. Varianta moldoveneasca a celebrului desert se pare ca este de influenta ucrainiana. Spre deosebire de papanasii clasici, cei moldovenesti se fac cu branza de vaci, zahar, gris, faina si oua. Se modeleaza sub forma unor bile, dupa care se aplatizeza pana se obtine o chiftea subtire, plata, aproape rotunda ca forma. Papanasii moldovenesti se prajesc in putin ulei, iar apoi se servesc doar cu smantana.

Moldova este acea regiune a tarii ce ne impresioneaza prin peisajele si monumentele sale deosebite. Pe langa zonele pline de farmec si istorie, te ademeneste si cu retete traditionale speciale, pe gustul oricarui gurmand. Bucataria moldoveneasca apartine din punct de vedere etnic si geografic gastronomiei romanesti, dar detine un loc aparte datorita diversitatii si autenticitatii bucatelor sale.

Spread the love